Hogyan segíthetünk az ukrán-orosz háború elől hazánkba menekülőknek

Látjuk a háború borzalmas képeit, halljuk, hogy már több mint kétmilliónyian menekültek el otthonukból. Átérezni biztosan nem tudjuk, hogy milyen lehet ezeknek az embereknek kimenekülve a háborús veszélyből, hátrahagyva értékeiket és szeretteiket jövőkép és tervek nélkül várni folyamatosan az otthonról jövő híreket. Azt viszont tudjuk, hogy ma már szünet nélkül jönnek a menekültekkel tömött vonatok a Nyugati és a Keleti Pályaudvarra, ahol sokszáz lelkes segítő fogadja, irányítja, fuvarozza és szállásolja el az ide érkezőket.

Fontos tudni, hogy egyelőre az ukrán háború elől menekülők túlnyomó többsége nem akar itt maradni, legfeljebb csak pár napig, aztán megy tovább különböző irányokba, országokba. Többségükben nők gyerekeikkel, valamint fiatal fiúk és lányok. Szinte mind rémültek, kimerültek, sokan sokkos állapotban vannak, nem nagyon beszélnek angolul sem, így nem tudnak segítséget kérni. Bizalmatlanok is, ezért legtöbbször a segítőknek kell ajánlani a segítségüket. Mostanra csodás információs anyagok készültek, amiket – mikor van nyomtatva elég – az érkezők kezébe adnak. Általában enni – inni kérnek először, ezért kell nagyon sok szendvics, gyümölcs (alma, banán), fél literes ásványvíz, a gyerekeknek szívószálas üdítő ital. Van rengeteg ruha – sokak állandó feladata a szortírozás, hogy gyorsan az érkezők kezébe adható legyen a megfelelő méretű ruhadarab. A pályaudvarok parkolójában buszok állnak, amelyekben melegedni tudnak a szállásra vagy továbbutazásra várók. Vannak olyan buszok, amelyekkel a Katasztrófavédelmisek vidéki munkásszállásokra viszik őket, de sokan a fővárosban keresnének inkább szállást. Bár ebben is rengeteg felajánlás jön, de ebből is több kell. Ráadásul nagyon hideg éjszakák jönnek az előrejelzés szerint.

Emberségből már most is hatalmasat teljesít az ország, de sokan vannak, akik nagyon szeretnének segíteni, de nem tudják, hogy mire is van most igazán szükség, ezért összeszedtünk néhány fontos információt erről:

 

  1. PÉNZADOMÁNYOKKAL

a segélyszervezetekhez eljuttatott pénzadományok talán a legnagyobb segítség most. Néhány szervezet elérhetősége:

Vöröskereszt – www.voroskereszt.hu

Magyar Máltai Szeretetszolgálat – www.maltai.hu

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet – www.segelyszervezet.hu

Magyar Református Szeretetszolgálat – www.adomany.jobbadni.hu

UNICEF – www.unicef.hu

Baptista Szeretetszolgálat – www.baptistasegely.hu

Oltalom Egyesület – www.oltalom.hu

ENSZ Ukrajnai Humanitárius Alap – https://crisisrelief.un.org/ucraine-krisis

Katolikus Karitász – www.karitasz.hu

 

  1. ÖNKÉNTES SEGÍTŐKÉNT

A Nyugati és Keleti Pályaudvarra is nagyon várnak még több segítőt – a nap 24 órájában. DE! azt kérik, hogy aki menne, regisztráljon előtte valamelyik segélyszervezetnél önkéntesnek, mert ők tudják a leghatékonyabban szervezni, hogy mindig minden feladatra legyen ember!

Íme néhány lehetőség:

  1. Református Szeretetszolgálat (zöld ruhájukról felismerhetők a pályaudvaron)
  2. Vöröskereszt (pirosak)
  3. Migration Aid (önkéntesnek jelentkezés: info@migrationaid.org)

+1 Fontos megemlíteni még a Budapest Bike Maffiát, akik hatalmas mennységben gyűjtenek élelmet, ruhát, tisztálkodószereket.

Aki először megy önkénteskedni, itt sok hasznos infót talál, ami segít az eligazodásban: http://aronkvh.hu/ukr/onkentes.html

 

  1. SZÁLLÁSFELAJÁNLÁSSAL

Általában néhány éjszakára van szükség egy-egy szállásra vagy szobára, aki akár kiadó lakásban, akár saját otthonában fogadna menekülteket, ITT TUD JELENTKEZNI: https://bit.ly/34gp01i

Természetesen szállodák, üres kollégiumok jelentkezését is várják.

 

  1. FUVAROZÁSSAL

Folyamatosan szükség van személyszállításra a pályaudvarról a szállásokra – aki ebben szeretne segíteni, ITT TUD JELENTKEZNI: https://bit.ly/3K91BOk

 

  1. TÁRGYI ADOMÁNYOKKAL

Figyelni kell arra, hogy a segélyszervezeteknek mire van éppen szüksége. A Reformátusok például itt minden reggel megírják, hogy mi kell aznapra: **https://www.facebook.com/MRSZeretetszolgalat/posts/10159668819345446

 

Mást nem érdemes vinni, mert csak a helyet és az emberi erőforrást foglalja.

(Általában csomagolt szendvicsek, kis kiszerelésű gyümölcslevek, takaró, hálózsák, bébiápoló szerek, fogkefe-fogkrém mindig kell).

 

Nagyon fontos, hogy mindenki annyit és úgy segítsen, amennyit elbír anyagilag és fizikailag – most nem sprintet kell teljesíteni, hanem ez beláthatatlan idejű hosszútávfutás lesz!